Kiedy pod koniec lutego wybrałam się na urodziny mojej bardzo dobrej koleżanki miałam okazję spróbować tego cuda, które przywiozła z Polski jej siostra. Najwspanialszy chleb jakikolwiek jadłam!
Chleb jest na zakwasie, który ja zdobyłam od innej koleżanki, która również piecze chlebki regularnie.
Natomiast w internecie można znależć wiele przepisów na zakwas.
A wiec składniki, których będziesz potrzebować to:
- 1,5 kg mąki, najlepiej żytniej
- 5 łyżeczek soli
- 6-7 szklanek wody
- nasiona wg upodobań - ja dodałam dynię, słonecznik, siemię lniane - po ok 100g
- zakwas
Składniki należy dokładnie połączyć i do małego słoiczka odłożyć zakwas na kolejny chlebek a zakwas przechowywać około 2 tygodni - ponoć nawet do miesiąca w lodówce ( jeszcze nie próbowałam)
Wyłożyć do blaszek ( u mnie 3 średnie keksówki ) i odstawić na około 10 godzin.
Najlepiej ciasto zarobić na wieczór i ostawić na noc piekarnika aby zapobiec przenoszeniu blaszek a tym samym zapobiegniemy opadnięciu ciasta.
Piec około godziny w 200 st C.
Przepyszne z masełkiem :)
Pozdrawiam i życzę smacznego!
Karola xxx
No comments:
Post a Comment